Spot on: ny forskning – Yoga i kombination med anpassad kost minskar risken för utveckling av hjärt-kärlsjukdomar

Kan yoga ha positiva effekter hos personer som löper risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar? Nyligen publicerades lovande resultat om detta i den vetenskapligt granskade indiska tidskriften International Journal of Yoga. Tack vare möjligheten att komma åt artikeln lätt då tidningen är en open access-publikation (dvs kan läsas av alla även utan betald prenumeration) har jag, som blev mycket nyfiken om resultaten, läst igen artikeln och här kommer en sammanfattning för alla intresserade.

Forskarna var alltså intresserade av att studera effekter som regelbundet praktiserat yoga och Pranayama tillsammans med en för studie utvald typ av kost med väldigt lite fetter och socker samt med näringsrik mat skulle ha på en grupp av personer med stora riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdomar. Studien handlade alltså inte enbart om effekterna av yoga, som jag kanske hade hoppats på, men resultaten är ändå värda att diskuteras och lyftas upp.

I Indien, såsom hos oss, finns idag en stor del av population som lider av hjärt-kärlsjukdomar till följd av för lite motion och träning, en diet som är för fattig på näring och för rik på fett och socker, och ökad vardagsstress, vilket rättfärdigade och förklarade syftet med denna studie.

Fyrahundra deltagare löpande högre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, både män och kvinnor och av varierande ålder från 40 till 70 år valdes ut för studien. Deltagarna delades upp i två grupper: en kontrollgrupp som fortsatte att leva som tidigare och den andra gruppen som istället fick anpassa sin kost och praktisera yoga 45 min per dag i 6 dagar i vecka under 6 månaders tid.

I publikationen finns yogaprotokollet som användes men namnet på asanas eller på Pranayama-övningar är inte alla gånger begripliga så här hade foton över positioner eller en större beskrivning varit på plats för att förstå mer om yogadelen.

Inte heller går det så klart att säga till vilken nivå yogaklasserna hjälpte deltagarna till en mer hälsosam livsstil kontra hur mycket den ändrade kosthållningen bidrog till detsamma.

Men slutsatser på denna studie visade i alla fall statistiskt signifikanta resultat om klart förbättrad hälsa (bättre blodvärden på fetter och socker bland annat), resultat som visar att regelbundet utövande av yoga är en typ av värdefull fysisk aktivitet vilket är så väldigt positiv.

Som alltid när det är forskningsbaserade resultat vill vi ha många liknande studier innan vi vågar uttala oss om något allmängiltigt resultat och innan vi kan säga att yoga alltid ger just dessa effekter så vi ser fram emot flera studier om detta och under tiden dessa studier görs, fortsätter vi själva att yoga!

Källa: https://journals.lww.com/ijoy/fulltext/2023/16020/a_study_to_evaluate_the_effect_of_a_combined.5.aspx