Är Yinyoga effektiv mot ångest och oro?

Ja, säkert många av oss som skulle svara att ja, yinyoga och även yoga i allmänheten har hjälpt oss mot ångest och oro mm. Men vi vet att för att säga att yoga verkligen har en allmängiltig positiv effekt på t ex dessa negativa upplevelser, behövs det forskning och evidens som stödjer påståenden. Att själv har upplevt hjälp av yinyoga mot ens egna oro är alltså inte tillräckligt.

Forskning på yoga är ännu rätt sporadisk men det kommer flera och flera studier som förhoppningsvis kommer att i slutändan kunna förse oss med stöd nog för det många av oss har upplevt personligt.

Nyligen kom jag fram till en intressant studie som gjordes i Lettland 2021 under Convid-pandemin. Syftet med studien var att utröna huruvida regelbundet utövad yinyoga under 10 veckor kunde minska symptom av ångest. Trettio-åtta deltagare som bedömdes som friska och inte under någon behandling rekryterades till studien och en kontrollgrupp med 10 deltagare skapades. Gemensamt med de 38 valda deltagare var det att alla jobbade på distans under den tiden och alla uppvisade ångestsymptom av en sort som i studien kallas för “state-anxiety” , en sort tillfälligt oro eller ångest beroende på något externt, i detta fall den höga nivån av stressen som självaste situationen orsakat med mycket ändrad livsstil och rutiner. Denna sort ångest skilde forskarna av ifrån det som de kallade för “trait-anxiety” en sort mer ihållande oro/ångest som mer berodde på själva personlighet (genetiskt?) hos deltagare.

Ångestnivån skattades genom en särskild frågeformulär både innan yinyogaklassen och efter och deltagarna praktiserade yinyoga online en gång i vecka för sammanlagt i 10 veckor. Varje klass var två timmar inklusive 10-12 min Savasana. Om du går till källan kan du där ta det om de exakta asanas som ingick i flödet.

Så vad sa resultatet av studien?

Baserad på denna studie hjälper visst yinyoga mot ångest av “state-sorten”; ångesten minskade både direkt efter varje pass (resultatet var statistiskt signifikant) och även efter alla 10 veckor av yogautövandet. Detta bekräftade dessutom resultaten av en tidigare jämförbar studie med samma syfte.

I publikationens diskussion togs inte upp vad det är för typ av mekanism som gör att yinyoga fungerar bra i minskning av ångest och det kanske inte heller är så lätt att veta. Men för oss som både praktiserar och förmedlar yoga, räcker det att veta att yinyoga hjälper…vilket personligen också redan hade erfarit 🙂

Källa:

Kristı¯ne Somere, Maris Munkevics, Ronalds Krams, Gunta Racˇ a, Severi Luoto and Indrikis Krams. 2024. The effect of yin yoga intervention on state and trait anxiety during the COVID-19 pandemic. Frontiers in Psychiatry 15:1345455. doi: 10.3389/fpsyt.2024.1345455