En bodhisattvas 37 övningar – en handbok i medkänslans konst i Översättning och förord av av Magnus Fridh

Precis när jag behövde som mest ny inspiration till min egen praktik och till mina många veckoklasser. Just precis då för bara någon dag sen dök det upp ett inlägg på sociala medier där vännen, yoga- och meditations lärare Magnus Fridh stolt annonserade ut att han har precis gett ut en ny bok, nämligen Thogme Zangpos En bodhisattvas 37 övningar – en handbok i medkänslans konst, som Magnus har översatt från tibetanska till svenska och omformat så att verserna och dess innehåll skulle bli tillgängliga för precis alla som är intresserade av att  lära sig mer om tibetanska buddismen, sett och definierat som en filosofi av livet snarare än som en religion.

I ett välskrivet och tillgängligt förord berättar Magnus om hur han själv redan i tonåren hittat till meditation och till tibetansk buddism samt till Thogmen Zangpos verser och hur de många timmar av meditation som han övat sig på sen dess bidragit till att öppna upp en hel ny värld för honom.

Centralt i tibetanska buddhistiska läran och i verserna som Magnus har översatt i denna fina bok, är idén om att vi alla födds med en egen bodhisattva natur eller buddha-natur inom oss- ett naturligt tillstånd av villkorslös kärlek och medkänsla som förenar oss alla snarare än återspegla en separation mellan jaget eller egot och andra. Och lika centralt här är vår kapacitet att öva oss om och om på kärleksfull vänlighet, medkänsla, empati och jämnmod för varandra.  När vi kan uppleva allt detta, just då, har vi uppnått vårt egen nirvana och uppvakning som i denna definition inte är något exklusivt som är förunnat bara få utan ett tillstånd av inre lycka och befrielse som vi alla kan uppnå i vår vardag.

Vidare får vi läsa mer om själva författaren av En bodhisattvas 37 övningar. Thogmen Zangpos föddes i Tibet 1297 och förlorade sina föräldrar som mycket ung. Också rätt ung blev han munk och började tidigt med att ägna sitt liv åt att hjälpa andra. Under sitt liv hann han skriva hundrafemtio verk varav denna bok 37 verser hör till de viktigaste.

De första 9 verser av dessa 37 handlar om hur viktigt det är med stabilitet och närvaro i nuet. Verserna 10 till 18 ser Tonglen som huvudämne. Tonglen är en av mina favoritmeditationer och även om det kan kännas svårt i början, vilar Tonglen på sunda principer. I korthet andas vi in andras lidande och andas ut egen lycka och välmående till andra. Vidare i verser 19-24 bjuds vi in till att se våra känslor som moln i himmelen dvs som tillfälliga och övergående. Verserna 25-36 handlar om att öva sig på generositet, tålamod och visdom samt på medvetenhet på hur vi agerar och vad vi säger. Slutligen är sista versen en hyllning till att praktisera mer medkänsla.

En bodhisattvas 37 övningar – en handbok i medkänslans konst är en fin, liten bok med ett stort och viktigt budskap att läsa och påminna sig om och om. Tack Magnus för att du ville översätta denna fina text och låta fler av oss ta del av den!