
Jag tycker ibland att världen känns delad i två: å ena sidan finns alla de personer som råkat ut för cancer eller c-ordet som inget vill uttala eller som min mamma alltid sa, ”quel brutto male”, ”den där elaka onda”; och å andra sidan är det de som inte har blivit sjuka men som har vänner och familj som har drabbats, personer som faller in i denna andra grupp kanske inte ens vågar tänka på cancer för att rädslan och respekt om sjukdomen är för stora.
Jag ingår i denna andra grupp och delar rädslan kring sjukdomen. Och ett sätt att jobba med min rädsla har varit att istället för att fokusera på det negativa kring sjukdomen rikta min uppmärksamhet på alla de som har tillfrisknat från cancer. Forskningen gör faktiskt framsteg varje dag i behandlingar av denna mångsidiga sjukdom och fler och fler faktiskt överlever!
För en tid sen avslutades Regionen Örebros sitt framgångsrika forskningsprojektet DiGiYogaCaRe efter tre år och efter att ha hjälpt många deltagare i projektet. DiGiYogaCare, inom ramen av vilket jag har fått hålla yogaklasser regelbundet varje måndag i tre år, syftade till att påvisa de många positiva effekter av regelbundet utövad onlineyoga för cancerpatienter som hade genomgått nyligen en bröstcanceroperation. Projektets resultat sammanställs nu och pekar som sagt på många positiva effekter från yoga,såväl fysiska som mentala.
För mig blev mötet med alla måndags yogisar otroligt givande och min yoga som jag redan undervisat för hundratals personer med positiva resultat, kom att få en ännu större betydelse när jag undervisade för cancerrehabiliterande.
Därför var det inte heller svårt att bestämma sig för att fortsätta förkovra sig ännu mer i en sort yoga som är utvecklad för just samma målgrupp. I januari i år påbörjade jag därför min halvårets utbildning i Oncological yoga eller onkologisk yoga utvecklad av Tari Prinster och den skolan hon grundade, den Yoga Alliance-erkända amerikanska Yoga4cancer.
Målet med utbildningen är att både hjälpa cancersjuka men också väldigt mycket canceröverlevare genom en sort yoga som är genomtänkt och tar hänsyn till de biverkningarna som olika behandlingar och terapier samt operation ofta lämna efter sig i många år.

Jag väljer att säga ”genomtänkt” istället för anpassad för att understryka att mycket av onkologisk yoga faktiskt är rätt likt vanlig dynamisk yoga och består av rörelsesekvenser (Vinyas-stil), synkroniserade med andning. Men det som gör att denna yoga är genomtänkt och eget är att alla rörelser och positioner som oftast görs med props, tar hänsyn till de många fysiska utmaningar som ännu kan finnas kvar hos canceröverlevare.
Strålning och kemioterapierna med flera behandlingar kan t ex göra oss bräckligare i handleder och därför är positioner som belastar händerna inte så bra i detta sammanhang. Därför utövas inte armbalanser eller nedåtgående hunden i Onkologisk yoga.
Ett annat exempel handlar om de svagheter i bröstryggen som cancerterapier kan medföra vilka gör framåtfällningar med rundad rygg inte till motiverade positioner i onkologisk yoga. Istället fäller vi fram mindre och håller ryggen lång och rak hela tiden.
Yoga4cancer-utbildningen är delvis live och delvis inspelad, är helt och hållet baserad på forskning och vetenskapliga förhållningssättet och ytterst pedagogiskt upplagd. Klasserna är ytterst trauma-anpassade och språket vi undervisar i genomtänkt.
Det är inte en lätt utbildning vad det gäller mängden av arbete som behövs göra. Vi får göra quiz och många ”assignments” varje vecka och jag tror att jag lägger ner minst 5-6 timmar i vecka för att läsa, processa, skriva, svara på quiz, och praktisera.
Även om jag redan innan genom min Virya-rehab-utbildning hade massor med kunskap om hur det är att arbeta med denna målgrupp samt hur jag använder props på rätta sättet för att göra yoga mer tillgänglig, har utbildningen i Onkologisk yoga redan varit väldigt givande och jag har även lärt mig en hel del nytt, t ex om lymf-flöde i kroppen och biverkningar av cancerbehandlingar samt hur jag kan göra yoga ännu tryggare för canceröverlevare, vilket är målgruppen jag vill vända mig till efter avslutad kurs. Nu fortsätter jag äventyret ännu ett par månader till 🙂